Najmodernije sirene za uzbunjivanje i obaveštavanje dostupne i u Srbiji

Sistemi za rano uzbunjivanje i obaveštavanje kakvi se koriste u Evropskoj uniji i širom sveta dostupni su od sada i na srpskom tržištu, zahvaljujući partnerskom ugovoru koji je sa proizvođačem, kompanijom Telegrafija iz Slovačke, sklopila domaća kompanija Open it..

Gradovima - lokalnim samoupravama, industrijskim postrojenjima i objektima, javnim ustanovama i drugim institucijama u Srbiji biće dostupni najsavremeniji i najpouzdaniji sistemi za uzbunjivanje i obaveštavanje o elementarnim nepogodama i drugim opasnostima - elektronske sirene jednog od najpoznatijih evropskih proizvođača Telegrafia – posredstvom domaće kompanije Open it d.o.o. iz Beograda.

Ovi sistemi praktičnu primenu imaju u slučaju elementarnih nepogoda, terorističkih i ratnih opasnosti, havarija industrijskih postrojenja i drugih velikih opasnosti, a mogu se instalirati - osim na nivou grada odnosno opštine - i u velikim industrijskim postrojenjima, fabrikama, poslovnim sistemima, javnim ustanovama, sportskim i tržnim centrima – svuda gde postoji veća koncentracija stanovnika.

Opasnosti od elementarnih nepogoda iz godine u godinu se povećavaju – prema svetskoj statistici, štete od elementarnih nepogoda su svake godine veće za 6,5 odsto: samo u 2014. godini bilo je oko 14% više katastrofalnih događaja koje su izazvale elementarne nepogode, nego u 2013. One su obično praćene i ljudskim žrtvama – od katastrofalnih događaja izazvanih elementarnim nepogodama ali i ljudskim faktorom, samo u prošloj godini stradalo je oko 12.700 ljudi u svetu, a materijalna šteta bila je gotovo 110 milijardi dolara. Pravovremenim obaveštavanjem i uzbunjivanjem ove cifre bi mogle biti znatno manje, a najveći efekat bi bio po ljude i automobile.

Sirene u Srbiji instalirane su krajem prošlog veka godine: od tada su tehnologije znatno napredovale i gradovi se razvijali, pa je i njihova funkcionalnost znatno ugrožena.

Prednost sistema za uzbunjivanje i obaveštavanje proizvođača Telegrafia – najpouzdanijih elektronskih sirena – je mogućnost glasovnih poruka sa uputstvima građanima kuda da se kreću i kako da postupaju, a ne samo zbučni signal upozorenja. Mogu se povezati sa drugim elektronskim uređajima (telefoni, radio stanice i dr.), ali i proširiti u zavisnosti od potreba grada – opštine, ili objekta.

Proizvodi i rešenja za rano upozorenje i obaveštavanje proizvođača Telegrafia implementirani su širom sveta, od Evrope preko Azije do Južne Amerike. Poseduju sertifikat ISO 9001:2008 za sistem kvaliteta.

Kompanija Telegrafia osnovana je 1919. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj, i značajno je doprinela razvoju radiotelegrafije. Danas je jedan od globalnih proizvođača sistema za uzbunjivanje i obaveštavanje, sa mrežom poslovnih partnera širom sveta.

Kompanija Open it osnovana je 2009. godine, i bavi se Izgradnjom elektroinženjerskih i informaciono-komunikacionih projekata i menadžment konsaltingom. Sačinjava je tim stručnjaka koji se ovim oblastima bave više decenija, i koji su izgradili višemilionske projekte širom regiona.